Miskó Katalin

Miskó Katalin
2021
Jelölt hány éve asszisztens
4
Jelölt hány éve dolgozik a praxisban
4
Jelölt történet, jellemzés, ajánlás

Kati tanítónőként dolgozik a közeli általános iskolában. Másodállásban dolgozik esténként a rendelőben, nagyon sokszor túlórázva. Minden munkafolyamatban részt vesz, infúziózásokat, röntgenfelvételeket, vérlabort, fogkő eltávolításokat önállóan végzi, vezeti az eszköz és gyógyszernyilvántartást, és folyamatosan rendeli és tölti fel a hiányzó készleteket. Vezeti a praxis beteg-nyilvántartó programját és asszisztál a műtéteknél.

Az iskola tanulóinak rendszeresen szervez állatvédelemmel és állattartással kapcsolatos különórákat, a praxishoz tartozó állatmenhelyre iskolalátogatásokat szervez. A rendelő tanítványai rajzaival vannak díszítve. Munkáját mindig jókedvűen, a többi alkalmazottat is lelkesítve végzi, sokszor hétvégén is bejár a rendelőbe.

Ha teheti, folyamatosan képezi magát, szakirodalmat olvas, on-line képzéseket hallgat, elkötelezett állatvédő és remekül szót ért a nehezebben kezelhető betegekkel is.

Jelölt bemutatkozása

1985-ben születtem, a festői környezetű, Veszprém megyei városban lakom, Sümegen. Ez egy körülbelül 6000 főt számláló város, ahol szinte mindenki ismer mindenkit.

Tanítói diplomámat vizuális nevelés műveltségterülettel 2007-ben szereztem a Berzsenyi Dániel Főiskolán, Szombathelyen. A tanítás fontos része az életemnek, ennek ellenére volt egy pár éves időszak, mikor úgy éreztem, hogy valami egészen mással kell foglalkoznom. A rövid kitérő után visszahúzott a szívem a gyerekekhez, és a környékbeli Gógánfán helyezkedtem el tanítóként. Az állatok szeretete kisgyermekkorom óta életem része, mindig volt kutyusunk. Szüleim arra neveltek minket nővéremmel, hogy felelős, gondos gazdikká váljunk, szeressük és segítsük az állatokat. Megtanították, hogy az állattartás nem csak simogatásból és szeretgetésből áll, a többi feladatból is kivettük a részünk. Mindig is szerettem volna állatokkal foglalkozni, ez az álmom a pedagógus pálya mellett is mindvégig jelen volt.

Mikor Gógánfára kerültem tanítani, úgy éreztem, kell még valami, ami által igazán kiteljesedhetek. Többször beszélgettem abban az időben beteg kutyusom miatt a Sümegi Kisállat Rendelőben dolgozó doktornővel, dr. Szabó Mirjammal. Akkor már éreztem, hogy odahúz a szívem. Ketten dolgoztak akkoriban a rendelőben, ő, és a praxis tulajdonosa, dr. Capári Balázs. Többször felkerestem a doktor urat, hogy szeretnék náluk asszisztensként dolgozni. Végül az álmom teljesült, és egy új kaland vette kezdetét. Nem volt nehéz összeegyeztetni a két munkahelyet, de jobban kellett innentől előre terveznem mindent. Kezdetben nagyon izgultam, hisz végzettség nélkül vágtam bele a feladatba, de hatalmas lelkesedésem, tanulás iránti vágyam és az orvosok türelmes tanítása átsegített a nehézségeken.

Megtanultam, hogy segítsem munkájukat a leghatékonyabban, mára már mindkettejük szokásait, elvárásait jól ismerem, tudom, hogy kezeljek nehezebb helyzeteket, hogy segítsem a gazdikat és sok elméleti tudásra is szert tettem, amit a gyakorlatban hasznosítok. A kezdeti, sokszor vicces sztorikat még mindig felemlegetjük, mint például mikor egy nagytestű kutyát becipeltünk ketten a műtőasztalra, (a kutya körülbelül annyi kilogramm lehetett mint én nagyjából) és úgy sikerült az asztalra tennem, hogy alá szorult a karom. Próbáltam szó nélkül kihúzni, de persze nem sikerült, szólnom kellett, ami aztán nagy nevetésbe fulladt. Azóta is gyakran hallgatom, hogy „Kati, csak be ne szorulj alá!” Vagy amikor egy gazdi az én karomat szorongatta a kutyája lába helyett, akit vizsgálathoz kellett lefogni. Mivel nem vette észre az apró hibát, finoman jeleznem kellett, hogy az nem a kutyája lába… persze jót nevettünk. Sok vicces, és örömteli pillanatot megélünk a rendeléseken.

De vannak nehéz pillanatok is. Az első császármetszés, amiben részt vettem, életmentő műtét volt az anyakutya szempontjából. A kölyköknek sajnos nem volt esélyük, de mégis mindent megtettünk értük is. 

Aztán sok-sok császármetszés következett még, sok kutyus közülük ma is páciensünk, láttuk, ahogy felnőnek. Egyre felelősségteljesebb feladatokat is rám bíztak, látták, hogy munkámat lelkiismeretesen, nagy alapossággal végzem.

Ma már ellenőrzöm a gyógyszerkészleteket, gyógyszereket rendelek, röntgenfelvételt készítek, végzek fogkő eltávolítást. Minden munkafolyamatban részt veszek, szeretnék minél többet megtanulni erről a hivatásról. Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy műtéteknél is asszisztálhatok. Előfordul, hogy a késő esti órákig bent vagyunk egy-egy beteg állattal, aki segítségre szorul. Volt, aki életéért éjszakába nyúlóan küzdöttünk. Ilyenkor nem számít, hogy másnap reggel iskola, tudom, hogy helyt kell állnom, segítenem kell, ahol tudok az orvosnak.

Ezek az élmények az állatokkal feltöltenek annyira, hogy kevés alvás után is ugyanolyan lelkesedéssel és energiával kezdem a napot. Az ijedt állatokat az esetek többségében meg tudom nyugtatni, hogy az orvosok alaposan megvizsgálhassák őket. Sokszor a gazdiknak is szüksége van nyugtató szavakra, ebben is mindig segítőkész vagyok. Mikor a covid vírus megjelent, egy ideig a gazdiknak kint kellett várakozniuk, a vizsgálóba én vittem be a beteg vagy oltásra érkező állatokat. A rémült kis kutyusoknak és cicáknak a gazdi nélkül még ijesztőbb volt így. Fontos volt, hogy ne féljenek, hogy az ölemben nyugalomban lehessenek, biztonságban érezzék magukat. Érezték, hogy bízhatnak bennem, szeretettel fordulok feléjük.

A doktor úr nagy hangsúlyt fektet a rendelő folyamatos fejlesztésére, korszerűsítésére. Az új eszközök tőlünk is folyamatos fejlődést kívánnak. Törekszünk rá, hogy képezzük magunkat, részt veszünk konferenciákon, online előadásokon. Sok modern eszköz áll rendelkezésünkre, ami a munkákat megkönnyíti. Tudunk készíteni röntgenfelvételt, ultrahang vizsgálatot, és vérlabort is. A beteg állatok olyan széles spektrumú vizsgálatokban részesülhetnek, amik segítségével hatékonyabb a diagnózis felállítása, könnyebben, gyorsabban tudunk segíteni rajtuk. Az állatok szeretetét, védelmüket, tudnivalókat a gondozásukról fontosnak tartom átadni a gyerekeknek. Környezetismeret órára sok plusz ismeretanyaggal, képekkel, élményekkel készülök. A gyerekek mindig nagy lelkesedéssel fogadják, sok kérdésük van.

A kedvenc történetük az volt, mikor elmeséltem nekik, hogy chipeltünk be egy óriásteknőst. Nem volt egyszerű feladat, nagyon erős állat. Sajnos az állattartás területén számtalan hiányosságot látni még, igyekszem a gyerekeket úgy tanítani, hogy gondos gazdikká váljanak. Állatorvos kollégámat is elhívtam már előadást tartani, aki különleges esetekkel, érdekes történetekkel készült. 

A gyerekekkel minden évben készülünk rajz órákon kis alkotásokkal, amiket a rendelőben szoktunk kiállítani. Büszkék rá, hogy az ő rajzaik díszítik a váró és a vizsgáló falait is. A praxishoz tartozó menhelyre szerveztem kirándulásokat, hogy a gyerekek ne csak a tankönyvekből ismerjék meg a környezetüket, hanem, ha van rá lehetőség, akkor saját élmények útján tanuljanak. A megtanult ismeretek összekapcsolódnak az átélt élményekkel, így segítve a gyerekeket a tudás elmélyítésében, és hogy a későbbiekben ezt fel is tudják idézni. A környezeti nevelésben fontos szerepe van az empátiás képességeknek és érzelmi intelligenciának egyaránt. Célom, hogy a tanulók felfedezzék környezetüket, rácsodálkozzanak annak szépségére, óvják azt, és környezettudatosan éljenek. Közelebb kell hoznunk a gyerekekhez az állatvédelmet, hogy hogyan kell felelősen állatot tartani, gondoskodni róla. Sokat szoktunk az állatokról beszélgetni, mesélnek otthoni élményeket, én is megosztok velük a rendelőből történeteket. Ha tanácsra van szükségük kiskedvencükkel kapcsolatban, akkor is bizalommal fordulnak hozzám, amiben tudok segítek, vagy kikérem az állatorvos javaslatát.

Törekszem a folyamatos megújulásra, új dolgok és ismeretek megismerésére, befogadására, önismeretre, méltányos hozzáállásra. Hivatástudatom mind a rendelőben, mind az iskolában munkám alapját képezi. Munkámban irányadó az empátiás megértés, hogy a sokszor nehéz helyzeteken átsegítsük a gazdikat, vagy csak csendesen jelen legyek, hogy tudják, ott vagyok, ha kellenék. Az elmúlt négy év sok örömet, sok tapasztalatot adott nekem, amitől több, jobb ember lehetek, és bízom benne, hogy munkámmal részt vettem életek megmentésében, betegségek gyógyításában, gazdik segítésében. Mindemellett egy olyan baráti, családias légkörű csapat tagja lehetek, ahova öröm bejárni dolgozni, ahol a gazdik is megjegyzik, hogy milyen jó egy ilyen mosolygós légkörbe érkezni. Már félszavakból is értjük egymást, elég sokszor egy nézés, hogy tudjuk, mire gondol a másik, hogy tudjuk segíteni egymást. Ez a hivatás mind fizikailag (hisz nem egyszerű pl. egy német dogot felemelni a röntgenasztalra) , mind néha lelkileg megterhelő, de annyi szépséget és jóérzést ad, hogy igazán megéri.

Bízom benne, hogy sikerül minél jobban népszerűsíteni ezt a szakmát a fiatalok körében is, és hogy a felnövekvő generáció tagjai egyre felelősségtudóbb, egyre felkészültebb gazdikká váljanak, akiknek fontos az állatok jóléte, a környezetük védelme.

jelölő
Dr. Capári Balázs
Praxisvezető
praxis
Sümegi Kisállat Rendelő
Sümeg, Bosnyák utca 24/1.
Sümeg